Den internasjonale juristkommisjonen, norsk avdeling (ICJ-Norge) har et fagutvalg for virksomheters menneskerettighetsansvar. Hvert år har de et seminar om virksomheters menneskerettsansvar, og i år ser de på investeringsavtalers rekkevidde ved menneskerettighetsbrudd.

Tid: Torsdag 14. april 2016 kl. 17:00- 20:00
Sted: Fritt Ord, Uranienborgveien 2 (inngang Parkveien)

Seminaret starter med en fiktiv rettssak: Et norsk teleselskap med tilstedeværelse i et av verdens mest korrupte og undertrykkende land risikerer å miste sin lisens etter at et militærkupp leder til et nytt regime. Kan det norske selskapet kreve erstatning for ekspropriasjon under den gjeldende investeringsavtalen, eller har selskapet mistet sin beskyttelse ved å være innblandet i korrupsjon og menneskerettighetsbrudd?

Saken prosederes av advokater fra to av landets ledende advokatfirmaer: Frode Elgesem fra advokatfirmaet Thommessen og en advokat fra advokatfirmaet Wikborg Rein. Frode Elgesem er som kjent medlem av Norges OECD-kontaktpunkt.

Saken belyser problemstillinger knyttet til skjæringsfeltet investeringsrett, menneskerettigheter og korrupsjon.

Etter den fiktive rettssaken vil ordstyrer Annie Bersagel og et ekspertpanel innlede til debatt.

Seminaret er gratis og det blir enkel servering.

Påmelding sendes til Hanne Steen: hanne.kristine.steen@gmail.com innen torsdag 7. april.

***

ØKT FOKUS PÅ ADVOKATERS ROLLE?
Kontaktpunktet benytter anledningen til å vise til artikkel fra Law Society Gazette (mars 2016) om økt fokus på menneskerettigheter hos enkelte forretningsadvokater. Artikkelen viser til nye forretningsmuligheter og utfordringer. Den nevner veilederen som International Bar Association (IBA) har utgitt for advokatforeningers arbeid med menneskerettigheter og næringsliv samt arbeidet med en veileder for forretningsadvokater som forventes ferdigstilt senere i år.