Kontaktpunktsmedlem Frode Elgesem var i helgen på trykk med en kronikk i Dagens Næringsliv (DN). Her kommenterer han Kjell Roland, administrerende direktør i i Norfund sin kronikk på trykk i DN 10.5. Les Roland sin kronikk i sin helhet her.
Elgesem diskuterer i kronikken behovet for bekjempelse av korrupsjon og arbeidet med å fremme ansvarlig næringsliv – som en forutsetning for utvikling. Han tar blant annet opp OECDs nye veileder for finanssektoren – institusjonelle investorer.
Les kronikken i sin helhet nedenfor.
Tar for lett på korrupsjon
Kjell Roland i Norfund går i feil retning når han ber om nedkriminalisering av korrupsjon.
Kjell Rolands kronikk i Dagens Næringsliv 10. mai i år tar opp et viktig problem. Hans bekymring er at strømmen av kapital til fattige land avtar, mens den burde øke dersom vi skal løse fattigdomsproblemene og begrense klimautslipp. Denne bekymringen er det lett å være enig i. Men Roland kan leses som om fattigdomsproblemer og klimaendringer bør bekjempes ved å nedkriminalisere korrupsjon. Roland mener at «omdømmerisikoen for vestlige investorer må bygges ned». I praksis kan dette bety at Roland mener at internasjonalt og nasjonalt arbeid for å fremme ansvarlig næringsliv, herunder ansvarlige investeringer, er uønskede hindre for effektiv fattigdomsbekjempelse og begrensing av klimautslipp. Dette kan ikke stå uimotsagt.
Korrupsjon er fattige lands svøpe og ett av de viktigste hindre for utvikling og økt levestandard i fattige land. Økt innsats for å bekjempe korrupsjon var dessuten et av de tiltakene som ble trukket frem i aksjonsplanen som ble utviklet under konferansen om fremtidig bistandsfinansiering i Addis Abeba i 2015 og som Roland viser til. Sammenhengen mellom korrupsjon og miljøødeleggelser er tydelig. Det samme er sammenhengen mellom korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. Bekjempelse av korrupsjon er derfor nødvendig. Bruk av straff mot selskaper som bevisst bruker korrupsjon som en del av sine forretningsmetoder, er nødvendig og burde i dag være ukontroversielt. Å ta lett på korrupsjon vil være en oppskrift på å bringe fattige land inn i en spiral av stadig økende fattigdom, større miljøødeleggelser og svakere styresett. Premissene for Rolands kritikk bør også undersøkes nøye. I kronikken vises det blant annet til at Barclays bank trekker seg ut av Afrika etter å ha vært aktiv der i over 100 år. Årsaken skal være at vestlige reguleringer stiller så omfattende krav til kontroll at kostnadene eksploderer. Men dette er antageligvis mer sammensatt. For eksempel sier BBC om dette: