Utvalget, som ledes av professor Ola Mestad, har lagt stor vekt på internasjonale standarder for ansvarlig næringsliv, der OECDs retningslinjer er sentralt.

Utvalget har kartlagt internasjonale utviklingstrekk, norsk rett og utviklingen i næringslivet, og konkluderer i sin statusrapport med at det er hensiktsmessig å innføre en informasjonsplikt. En lovpålagt informasjonsplikt vil kunne bidra til økt åpenhet og innsyn i globale verdikjeder, som på sikt kan bidra til bedre vern av grunnleggende rettigheter og arbeidsvilkår i leverandørkjeden, ifølge utvalget.

En informasjonsplikt kan motivere næringsdrivende som allerede legger ned betydelig innsats på samfunnsansvarsområdet i leverandørkjeden og kan bidra til å sikre like konkurransevilkår. En informasjonsplikt vil også kunne påvirke i positiv retning de virksomheter som i dag ikke systematisk følger opp leverandørkjeden, mener utvalget.

Utvalgets vurdering er at gjennomslagskraften vil kunne være betydelig med en lovregulering, men understreker at det er viktig at informasjonsplikt bør innebære mer enn kun å opplyse om selskapets arbeid med samfunnsansvar. Selskaper bør informere om ulike forhold i leverandørkjeden, herunder risikofaktorer og hvordan disse håndteres.

Utvalget ble opprettet av regjeringen 1. juni 2018, med mandat om å vurdere om næringsdrivende skal pålegges en informasjonsplikt knyttet til samfunnsansvar og oppfølging av leverandørkjeder.

Utvalget vil i den videre utredningen vurdere virkeområde, hvordan informasjonsplikten bør utformes og håndheves, samt konsekvensene av en lovregulering. Endelig rapport skal leveres Barne- og familiedepartementet innen 1. desember 2019.